Organize Sanayi Bölgeleri Bilgilendirme Programı Ankarada Gerçekleştirildi

Organize Sanayi Bölgeleri Bilgilendirme Programı Ankarada Gerçekleştirildi


 4 Mart 2015 tarihinde Ankara Meyra Palace Otelde düzenlenen program Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan ASLAN, Müsteşar Yardımcısı Ramazan YILDIRIM, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar ÖZTÜRK ve İlgili Daire Başkanları öncülüğünde gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aslan, 2015 yılı Yatırım Programında yer alan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Siteleri Eğitim Programında yaptığı konuşmada, Türkiye\'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için planlı üretim bölgelerinin çok önemli olduğunu söyledi. 

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 25 yapısal dönüşüm programının neredeyse tümünde sanayicilere vurgu yapıldığına dikkati çeken Aslan, programlarda, 60 yıllık OSB ve sanayileşme mantığının yeniden gözden geçirildiğini ifade etti. 

 

Burada da öne çıkan hususların, orta yüksek ve yüksek teknolojili üretim olduğunu anlatan Aslan, şunları kaydetti:  

 

"Yüksek teknolojili ürünleri üretebilmemiz için planlı yatırım bölgelerinde şimdiden plan ve programların yapılması lazım. Hem üretim hem de ihracat içindeki ürünlerin ağırlığına baktığınızda, hala orta altı ve düşük teknolojili ürünlerin oldukça yüksek seviyede olduğunu görüyorsunuz. O yüzden, 2023 yılı hedeflerini hedefliyorsak, mutlaka ürettiğimiz ürünlerin teknoloji düzeyini artırmamız gerekiyor. Teknoloji düzeyini artırmamız için de sizin yüksek teknolojili bir yapılanmaya gitmeniz gerekiyor."

 

 

Ersan Aslan, söz konusu hedeflere ulaşmak için yerli, yeşil ve yenilikçi üretimin önemini vurgulayarak, "Bakanlığımızın 3 yıldır yaptığı çalışmayla, ithal ettiğimiz 3 bin 700 civarındaki ara ürünün, yerli olarak üretilmesini hedefliyoruz. Bunu da kamu, üniversiteler ve sanayiciler olarak birlikte yapacağız" dedi.

 

 

"OSB\'ler, birbirleriyle yarış içinde olmalı"

 

OSB\'lerin, sadece yereli düşünmemesi ve bölgelerine hem yerli hem de yabancı yatırımcıları çekmek için birbirleriyle yarış içinde olması gerektiğini dile getiren Aslan, bazı bölgelerde doluluk oranının çok düşük olduğunu söyledi.

 

Türkiye\'ye son yıllarda çok sayıda yabancı yatırımcı geldiğine işaret eden Aslan, şöyle devam etti:

 

"Ne kadar hızlı çalışır da ne kadar hak ediş getirirseniz, hak edişlerinizi ödeme noktasında devletin herhangi bir sıkıntısı yok. Devletimizin şu anda harcayamayacağı kadar çok parası var. Nitelikli istihdam anlamında da o kadar çok istihdam edilecek insan var ama bölgenize yatırımcıları çekecek şartları oluşturmanız lazım. Bunu yapmanın yolu da sadece bölge içinde çalışmakla olmuyor. İlk uğramanız gereken yer belki de burası. Bakanlığı sıkıştıracaksınız, \'bitirdim ben, ödemeyi yapın\' diyeceksiniz ve yatırımcının peşine düşeceksiniz. Bunları yaptıktan sonra, bölgelerinizdeki üniversitelerin rektörlerinin sizden bıkması lazım. Valilerin sizden bıkması lazım. Bakanlığımızda ilgili genel müdürün, müsteşar yardımcısının, benim ve sayın Bakanın sizden bıkması lazım. Yani bıkmayız da o kadar bizi zorlamanız lazım." dedi. 

 

 

Toplantının Öğleden Sonraki Kısmında İse;

 

           -Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği Hakkında,

           -Organize Sanayi Bölgeleri Bilgi Sistemleri Hakkında,

           - Parsel Tahsisi ve Hakkediş Uygulamaları Hakkında Bilgiler Verildi.

           - Son Olarak ise Soru Cevap Kısmı Gerçekleştirildi.

 

                               

 

        Rize Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünü temsilen, Bölge Müdürü Hasan GÜNAL ve Kontrol Mühendisi İshak ALTAY’da bu programda yerlerini aldılar.