Osbük Karadeniz Bölge İstişare Toplantısı Yoğu İlgiyle Tamamlandı...

Osbük Karadeniz Bölge İstişare Toplantısı Yoğu İlgiyle Tamamlandı...

OSBÜK tarafından düzenlenen Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı bölgedeki 56 OSB’nin yoğun katılımıyla Samsun’da gerçekleştirildi. Toplantıda bölgedeki OSB’lerin sorunları, çözüm önerileri ve beklentileri tek tek ele alınırken Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Kılınç, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda davetli ve Bölgemizi temsilen Bölge Müdürümüz Hasan Günal, Kurum Avukatımız Şahin Kukoğlu katıldı.

 

 

OSBÜK, 15 ayda tüm OSB’lerle buluştu

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bölge toplantılarının önemine dikkat çekerek, OSBÜK olarak bu toplantıları çok önemsediklerini anlattı. Karadeniz Bölge toplantısıyla birlikte 15 ayda Türkiye’deki 327 OSB’nin tamamıyla bir araya geldiklerini vurgulayan Kütükcü, OSB’lerin Türk sanayi tarihinin en başarılı üretim politikası olduğunun altını çizdi. OSB’ler Karadeniz’de 75 bine yakın istihdam sağlıyor

 

 

 

OSB’lerin Karadeniz Bölgesi için de çok önemli olduğunu aktaran Kütükcü, bölgedeki OSB’lerin doluluk oranı arttıkça bölge ekonomisine daha fazla omuz vereceklerini ifade ederek, şunları söyledi: ” Karadeniz Bölgemizdeki 18 ilin tamamında OSB var. Bölgedeki 56 OSB’mizin 41’i işletme aşamasında, yani üretimde. 2’si alt yapı inşaat, 4’ü planlama, 7’si kamulaştırma, 2’si de yer seçimi aşamasında. İşletme aşamasındaki OSB’lerimizde binin üzerinde fabrika üretim yapıyor ve bu bölgede OSB’lerimiz 75 bine yakın insana doğrudan istihdam sağlıyor. Türkiye’de OSB’lerimizdeki toplam istihdamın yüzde 4’ünü Karadeniz Bölgesi’ndeki OSB’lerimiz sağlıyor. Yine OSB’lerimizin tükettiği toplam elektriğin yüzde 4’ünü, doğalgazın ise yüzde 6’sını bu bölgemizdeki OSB’ler tüketiyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki OSB’lerimizin doluluk oranına baktığımızda ise, doluluk oranının yüzde 54’te kaldığını görüyoruz. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye’de OSB’lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 74. Ben inanıyorum ki, devletimizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği başta olmak üzere, Karadeniz insanının girişimci ruhuyla, yılmak bilmeyen azmiyle bu oranlar önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye taşınacak.”

 

 

Süre uzatımı ve emsal talepleri Bakan Varank’a iletildiOSBÜK olarak, OSB’lerin gelişmesi için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini aktaran Kütükcü, Bakan Varank’tan OSB’lerdeki emsalin 1,5’e çıkarılmasını talep etti. Kütükcü ayrıca OSB’lerdeki ruhsat alma süresinin 1 yıldan 2 yıla, inşaattan üretime geçme süresinin ise 2 yıldan 4 yıla çıkarılmasını istedi. “Sanayicilerin üzerindeki yükleri azaltmaya devam edeceğiz” 

 

Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, “İstişare ile çözülmeyecek hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum. Yeni dönemin sistemini ve ruhunu yansıtacak şekilde hızlı ve sonuç adımlar atmak bizim en temel önceliğimizdir. Türkiye ekonomisi sizlerin de desteği ile emin adımlarla yoluna devam edecektir. Kasım ayı ekonomik güven endeksi, ekonomideki beklentileri olumluya evrildiğini gösterdi. 3 aydır düşme eğilimde olan endeks, Kasım ayında yüzde 9,1 artış kaydetti. Reel kesim güven endeksindeki artış toparlanmadaki en önemli rolü üstlendi. Bunun önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Mevcut yatırım kapasitelerinin etkin bir şekilde kullanımı ve yeni yatırımların artması çok mühim. Büyüme ve istikrar için yatırım şart. Bu noktada sanayicilerin üzerindeki ekstra yükleri azaltmaya ve yatırımları teşvik etmeye devam edeceğiz. Sizlerin de tüm enerjinizi yatırıma ve üretime odaklamanız gerekiyor” dedi.